ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

Ορειβατικός Εξοπλισμός
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: Μικρό αδιάβροχο σακίδιο για να μεταφέρουμε τα άκρως απαραίτητα για την πορεία, παπούτσια ορειβασίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό, ισοθερμικό μπλουζάκι, παντελόνι και πουλόβερ φλις, ορειβατικές κάλτσες.
ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΒΟΥΝΟΥ: Εξοπλισμός ορεινής πεζοπορίας και επιπλέον: ρούχα για συνθήκες χειμερινού βουνού (π.χ. αδιάβροχο μπουφάν, αδιάβροχα γάντια, χοντρές μάλλινες κάλτσες), γκέτες, πιολέ, κραμπόν.
ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ: Φακό με εφεδρικές μπαταρίες και λαμπάκι, ατομικό φαρμακείο, σφυρίχτρα, σουγιά, σπίρτα αδιάβροχα και αναπτήρα, εφεδρικά κορδόνια, εφεδρικά εσώρουχα και κάλτσες, γάντια, σκούφο, καπέλο, κασκόλ, παγούρι γεμάτο με νερό, αντηλιακή κρέμα, γυαλιά ηλίου, χαρτί υγείας, πρόχειρη ελαφριά τροφή (π. χ. σοκολάτα, παστέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς).
Επίσης είναι απαραίτητα δεύτερα ρούχα κα παπούτσια.
ΓΙΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Ή ΣΕ ΣΚΗΝΗ: Υπνόσακος και υπόστρωμα.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: χρειαζόμαστε ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης 60 – 70 λίτρων, αδιάβροχο, ανατομικό, ελαφρύ, με ιμάντες και εξωτερικές θήκες και που να επιτρέπει στην πλάτη να αερίζεται.
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΚΙΔΙΟΥ: Τα ελαφριά αντικείμενα στο κάτω μέρος, τα βαριά στο πάνω, τα ρούχα προς το μέρος της πλάτης μας και μέσα σε πλαστικές τσάντες για να μη βραχούν, τα είδη πρώτης ανάγκης στις εξωτερικές θήκες.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
 1. Ακολουθώ πάντα τις οδηγίες και τις συμβουλές του αρχηγού και δεν ξεχνώ σε καμία στιγμή ότι είναι ένας απλός εθελοντής που κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει όλη η ομάδα όμορφα.
 2. Δεν είμαι ποτέ πιο μπροστά από τον αρχηγό, δεν είμαι ποτέ πιο πίσω απ αυτόν που έχει οριστεί τελευταίος της πορείας, έχω πάντα οπτική επαφή μ’ αυτόν που είναι μπροστά μου, δεν λοξοδρομώ για κανένα λόγο χωρίς να ενημερώσω και να πάρω τη σχετική άδεια.
 3. Δεν φτάνω ποτέ στα όριά μου. Σκέφτομαι το πολύ απλό ότι, όσος κόπος και χρόνος χρειάζεται για να φτάσω κάπου, άλλος τόσος τουλάχιστον χρειάζεται για να επιστρέψω.
 4. Δεν ξεκινώ την πορεία αν δεν αισθάνομαι απολύτως υγιής και έτοιμος σωματικά, πνευματικά και ψυχικά.
 5. Αν κάτι δεν πάει καλά, ενημερώνω διακριτικά. Η ψυχολογία στο βουνό λειτουργεί σαν ντόμινο: αν κάποιος δηλώσει φωναχτά ότι έχει φαγούρα, όλοι θ’ αρχίσουν να ξύνονται!
 6. Είμαι πάντα καλοπροαίρετος και φιλικός με όλη την ομάδα.
 7. Δεν κλωτσάω πέτρες και δεν πετάω αντικείμενα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού κάποιου συνοδοιπόρου μας.
 8. Ακολουθώ το ρυθμό του πιο αργού πεζοπόρου. Όλοι μαζί ξεκινήσαμε, όλοι μαζί περπατάμε, όλοι μαζί θα επιστρέψουμε. Στις ομάδες δεν χωρούν ανταγωνιστικές και εγωιστικές συμπεριφορές. Ούτε υπάρχουν στόχοι προς κατάκτηση. Αν καταφέρουμε και φτάσουμε εκεί που είχαμε προγραμματίσει, έχει καλώς. Αν δεν τα καταφέρουμε, και πάλι έχει εξίσου καλώς.
 9. Η πορεία είναι μία και έχει έναν αρχηγό. Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει την διαδρομή που προτείνεται, δεν έχει την δυνατότητα να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να μην ξεκινήσει καθόλου ή να επιστρέψει ή να παραμείνει κάπου ασφαλής μέχρι να επιστρέψει η ομάδα (όλα αυτά πάντα με κάποιον παρέα).

  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 10. Πάντα κόβουμε τα νύχια των ποδιών μας 2 μέρες πριν την πορεία.
 11. Παπούτσι, κάλτσα και πόδι πρέπει να είναι “ένα σώμα”. Στην ανάγκη, για να το πετύχουμε, φοράμε δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.
 12. Το βράδυ πριν την πορεία αποφεύγουμε το πολύ και βαρύ φαγητό. Προτιμάμε τα φαγητά που απελευθερώνουν την επομένη ενέργεια (ζυμαρικά, πατάτες).
 13. Το αλκοόλ στη διάρκεια της πορείας δεν προσφέρει καμία βοήθεια (π. χ. δεν ζεσταίνει) και δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή του. Στις υπόλοιπες στιγμές της εκδρομής, η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο και γνώση…
 14. Φοράμε ρούχα με έντονα χρώματα για να είμαστε εύκολα ορατοί αν χρειαστεί.
 15. Αποφεύγουμε τα βαμβακερά ενδύματα γιατί κατακρατούν την υγρασία.
 16. Προσέχουμε να μην προεξέχουν τα πράγματά μας από το σακίδιο και να μην κρέμονται κορδόνια. Υπάρχει κίνδυνος κάπου να πιαστούν και να τραυματιστούμε. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν έχουμε μαζί μας μπατόν και πιολέ.
 17. Αποφεύγουμε, ακόμη και το καλοκαίρι, τα κοντά παντελόνια και τα παπούτσια που δεν καλύπτουν τον αστράγαλο.
 
 
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 1. Δεν κόβουμε κλαδιά δέντρων, θάμνους και λουλούδια.
 2. Δεν περπατάμε έξω από τα μονοπάτια.
 3. Δεν αφήνουμε κανένα σκουπίδι πίσω μας και “παράγουμε” όσο το δυνατόν λιγότερα.
 4. Δεν ανάβουμε για κανένα λόγο φωτιά στο ύπαιθρο.
 5. Δεν χαράζουμε φλοιούς δέντρων, δεν γράφουμε στα βράχια και γενικώς δεν αφήνουμε πίσω μας “επισκεπτήρια”.
 6. Δεν αιχμαλωτίζουμε, δεν τραυματίζουμε και δεν σκοτώνουμε ζώα, πουλιά και έντομα.
 7. Δεν πλησιάζουμε τις φωλιές των ζώων.
 8. Δεν ξεριζώνουμε φυτά ούτε παίρνουμε χώμα για τις γλάστρες μας.
 9. Δεν φωνάζουμε και δεν χρησιμοποιούμε πηγές ηχητικής ρύπανσης.
 10. Δεν μολύνουμε το πόσιμο νερό και χρησιμοποιούμε όσο ακριβώς χρειαζόμαστε.
 11. Καί στις εκδρομές, καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια και μετακινούμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο με τα μεταφορικά μας μέσα.

  ΑΚΟΜΗ…

 12. Δεν προκαλούμε φθορές σε κανένα δημιούργημα της φύσης και του ανθρώπου.
 13. Σεβόμαστε τους κατοίκους των τόπων που επισκεπτόμαστε, τα ήθη και τα έθιμά τους, τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζουν και να εκφράζονται.
 14. Δεν καταστρέφουμε τους χώρους που μας φιλοξενούν και τα μέσα με τα οποία μετακινούμαστε.
 15. Αποφεύγουμε κάθε συζήτηση ή ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση.
 16. Δεν μεταφέρουμε στο ύπαιθρο το άγχος, την επιθετικότητα και τη μοναξιά της πόλης.
 17. Έχουμε πάντα καλή διάθεση και είμαστε πράοι και συνεργάσιμοι.
ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ - ΓΕΝΙΚΑ
Επειδή απλά προβλήματα υγείας (πονοκέφαλος, διάρροια), είναι δυνατόν να μας συμβούν και κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής και επειδή κατά κανόνα είμαστε σε μέρη σχετικά απομονωμένα, καλό είναι να έχουμε προετοιμαστεί να τα αντιμετωπίσουμε. Το ατομικό ορειβατικό φαρμακείο είναι απαραίτητο.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Κατ’ αρχήν, αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι αυτό και κάποιον άλλο. Εννοείται ότι έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας και ότι αν υπάρχει στην εκδρομή γιατρός, τον συμβουλευόμαστε. Ακόμη, ελέγχουμε συχνά την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και φροντίζουμε να είναι συσκευασμένα έτσι, που να μην διατρέχουν κίνδυνο καταστροφής από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που συχνά συναντάμε στις εκδρομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου